donderdag 25 februari 2016

5 ECO SCHOONMAAKTIPS

Het weer laat nog weinig tekenen van de lente zien, het is nog fris en regent voor mijn gevoel om de vijf minuten.Maar als je iets verder kijkt dan zie je de eerste krokussen en viooltjes al opkomen.
En bij het voorjaar hoort natuurlijk ook de voorjaarsschoonmaak, om je alvast voor te bereiden heb ik 5 eco schoonmaak tips voor je verzameld.


1. Au naturel
De meest eco vriendelijke manier en minst kostbare wijze van je huisje schoonhouden is de ouderwetse manier. Hierbij gebruik je een aantal basis producten die jouw oma vast ook in huis had. Hieronder noem ik een 5-tal 'au naturel musthave's' met hun beste kwaliteiten.

Azijn kun je gebruiken voor het ontkalken van je waterkoker of koffiezetapparaat {wel goed naspoelen met water}, groene aanslag, doe de azijn in een sprayflacon en spuit het over de groene tegels in de tuin en het verdwijnt als sneeuw voor de zon, en tevens kun je er roest mee behandelen.

Citroen is een natuurlijke ontvetter, vernietigd bacteriën en geeft een heerlijk frisse geur.

Zout is een goede vlek verwijderaar, heb je rode wijn gemorst doe er een laagje zout op en het zout neemt het op. Daarnaast kun je het goed gebruiken als schuurmiddel gewoon toevoegen aan je sopje.

Baking Soda {natriumbicarbonaat} heeft vele toepassingen het neemt namelijk geuren op. Gebruik Baking Soda als allesreiniger {oplossen in ruim water} of als schuurmiddel {oplossen in water tot gewenste dikte}. Als je het toch in huis hebt kun je er ook je eigen deodorant van maken.

Olijfolie geeft glans aan RVS en werkt als smeermiddel voor bijvoorbeeld een vastzittende rits of scharnieren. Ook kun je er je houten snijplanken mee in oliën, zo trekt het vuil minder snel in het hout en geeft het een mooie kleur.

2. Clean Green
Deze is voor de hand liggend waarschijnlijk, maar toch benoem hier ik kort de vele voordelen van eco vriendelijk schoonmaken.

Reguliere schoonmaakmiddelen zitten vol met giftige stoffen, chemische verbindingen en hebben als basis aardolie. Ze zijn verkrijgbaar met de meest fantastische beloften op de verpakking. Maar eigenlijk zijn ze niet zo fris en tijdens het gebruik van deze ‘schoonmaak wonderen’ komen stoffen vrij die erg belastend voor jouw gezondheid en het milieu.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen bevatten minder chemische verbindingen, welke {wettelijk moet dat minimaal 90%} biologisch afbreekbaar zijn en hebben als basis plantaardige zeep. Heel veel beter voor je gezondheid en het milieu dus! Ze maken goed schoon, zijn veilig in gebruik en hebben vaak een aangename geur gemaakt met een natuurlijk parfum, bijvoorbeeld een etherische olie, welke na gebruik gewoon verdwijnt.
Ook zijn ze vaak verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking en kun je bij de 'grotere' merken terecht voor een handige navul verpakking. De bedrijven, welke deze schoonmaakproducten maken hebben vaak ook een goed en transparant MVO {Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen} beleid.


3. Duurzaam schoonmaken
Behandel je meubels, inrichting en huishoudelijke apparaten met aandacht, zo gaan ze veel langer mee. Gebruik bijvoorbeeld vaker je simpele maar doeltreffende, stofdoek in plaats van het goedbedoelde emmertje sop.

Ook al gebruik je een eco vriendelijke allesreiniger, je meubels en woonaccessoires slijten harder als je deze met een vochtig doekje schoonmaakt. Je bespaart daarmee niet alleen op je {eco vriendelijke} allesreiniger, maar ook water, de inhoud van je portemonnee en niet geheel onbelangrijk, het milieu.


4. Minimaliseer
Elk huis heeft meubels en spullen. Maar gebruik jij echt alles wat in jouw huis staat? De voorjaarsschoonmaak is een goed moment om even stil te staan bij alle spullen die je hebt, hoe vaak gebruik je het echt en misschien nog wel belangrijker wordt je er nog gelukkig van? Alles wat nog gebruikt kan worden kun je proberen te verkopen via Marktplaats of Facebook {heeft vaak plaatsgebonden vraag en aanbod pagina’s} of naar de kringloop brengen. En al die spullen hoef je ook nog eens niet meer schoon te maken!

5. Ruim ook je schoonmaakproducten op!
Je wordt bijna overspoeld met de vele schoonmaakmiddelen die je kunt kopen. Voor elk klusje of zelfs materiaal is wel een speciaal schoonmaakmiddel te verkrijgen. Gelukkig word de keuze automatisch iets beperkt als je eco vriendelijke schoonmaalproducten gebruikt, maar dan nog is de keuze reuze. Ga er even goed voor zitten, maak je favoriete thee en bedenk welke schoonmaakmiddelen je echt gebruikt en schrijf ze op. Of andersom, schrijf op welke klussen je wilt doen en bedenk welke schoonmaakmiddel daarbij passen. Je zult zien dat er 'schoonmaakmiddel overlappingen' zijn. Hopelijk is je lijst met producten nu verminderd en kun je aan de slag!

Shoptip! Lilly's Eco Clean

Lilly's schoonmaak producten zijn eco vriendelijke en zitten verpakt in een recyclebare retro verpakking. Lilly's producten bevatten plantaardige zeep en een aantal natuurlijke ingrediënten, zoals; azijn, keukenzout en etherische olie. Prijs: vanaf 2,95.


Deel jouw ervaring!

Gebruik jij eco vriendelijke schoonmaakproducten of doe jij het 'au naturel'? Ik vindt het leuk om jouw ervaring te lezen! Laat een berichtje achter onder dit bericht of via:

Twitter | Facebook I Pinterest en op Instagram.2 opmerkingen:

  1. Wat een fijne tips! hier heb ik echt iets aan :) ik heb ook nog een goede tip: doe ene panty om je stofzuiger heen, dan voorkom je dat er kleine dingen in je stofzuigerzak verdwijnen!

    BeantwoordenVerwijderen