dinsdag 8 maart 2016

8 maart Interationale Vrouwendag


Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen wereldwijd.

 


De behoefte voor een Internationale Vrouwendag is voortgekomen uit de ‘opstand’ van onderdrukte vrouwen aan het begin van de 20ste eeuw. Vrouwen hadden nog niet dezelfde rechten als de mannen in die tijd. Vooral het kiesrecht en gelijke arbeidsomstandigheden stonden hoog op de agenda.


Tegenwoordig wordt tijdens de Internationale Vrouwendag vooral awareness voor vrouwenproblematiek aan de kaak gesteld. Dit jaar is het thema Sisterhood.

Sisterhood is een Engelse term voor zusterschap en staat voor de warme en sterke verbinding tussen vrouwen. Dit gevoel is bij mij altijd sterk aanwezig geweest, dat komt mede door mijn moeder, ze stemde altijd op de bovenste vrouw in de kieslijst van haar politieke partij. “Vrouwen hebben moeten strijden voor het kiesrecht, wees je daarvan bewust en voel je verplicht om daar gebruik van te maken.”



Ook tegenwoordig worden vrouwen nog niet overal gelijk behandeld. Uit cijfers blijkt dat vrouwen in dezelfde functie helaas nog vaak minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. En als je naar onderontwikkelde landen kijkt komen vrouwen er natuurlijk nog veel minder bekaaid van af.

Welke rol speelt vrouwenemancipatie in jouw leven? Ben jij je vaak bewust van de strijd die “wij” hebben gestreden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten