vrijdag 15 januari 2016

bewust bij... Karina van ZonKarina van Zon c  31 jaar c Vianen c Leesconsulent c echtgenoot en moeder c Krijg de kleertjes

Bewust Leven
Voor de eerste bewust bij ben ik op bezoek bij Karina van Zon. Karina houdt kippen in haar tuin, gewoon in een rijtjeshuis. “De kippen heb ik genomen voor de eieren en ze eten bijna alle groente restjes op die ik over houdt bij het koken. Ik ben ooit met drie kippen begonnen, maar helaas is er op het moment nog maar één.
Verder heb ik een moestuin,  het seizoen is afgelopen dus deze ligt er nu wat verlaten bij.  In de voorjaar plant ik er tomaten, pepers, paprika en courgette. De tomaten doen het niet elk jaar even goed in verband met het klimaat, maar naar de courgettes heb ik weinig omkijken.


In de tuin heb ik verder verschillende soorten fruitbomen en struiken zoals een appel- en perenboom, framboos, braam, kruisbessen, blauwe bes, en aardbeien. De druivenstruik staat volop in de zon op het zuiden, daar hoef ik dus weinig aan te doen, deze geeft elke zomer heerlijke druiven”


Krijg de kleertjes

Elke eerste zaterdag van de maand ruilt Karina kinderkleding bij haar thuis. Ze doet dit als vrijwilliger van Krijg de Kleertjes. In de woonkamer staan verschillende dozen uitgestald met daarop de maat en of het jongens- of meisjeskleding betreft. Ouders mogen dan hun te kleine kinderkleding ruilen voor een maat die ze nodig hebben. “Als ik nieuwe meubels of kleding nodig heb, dan kijk ik eerst altijd even bij de kringloop of op een rommelmarkt, maar met de kleine man merk ik dat ik aan het kopen kan blijven. Vandaar dat ik op de site van Krijg de Kleertjes terecht kwam, ik vond het zo’n goed idee dat ik mij heb aangemeld als vrijwilliger.”

Tip

“Ik werk als Leesconsulent bij de lokale bibliotheek en zou iedereen willen aanraden om zelf lid te worden van de plaatselijke bibliotheek. Ik vind namelijk dat ieder kind recht heeft op een boek en kinderen zijn vaak gratis lid. Vaak lees je een boek en daarna niet meer, dus het is ook nog eens duurzaam. Ook zijn er verschillende activiteiten bij de bibliotheek, zoals de Nationale Voorleesdagen {27 januari tot 6 februari} . Veel bibliotheken hebben een voorlees ontbijt waarbij het prentenboek van het jaar 2016 ‘We hebben een geitje bij!’ voorgelezen wordt.

LEUK IDEE, GEEF EEN BIBLIOTHEEK ABONNEMENT CADEAU!

Gekocht bij BewustGoed
Karina heeft eind vorig jaar de Take5 Nets gekocht van Again and A-gain bij BewustGoed. “Je ontvangt vijf handige netjes waar je groente en fruit in kan doen, die je eventueel kan wassen mocht er een ongelukje gebeuren. Ik heb er twee in de wandelwagen en 3 in de auto liggen, zo heb ik altijd genoeg bij me. De eerste keer bij de groenteman moest ik wel even wennen, om je eigen mee gebrachte netjes te gebruiken, maar voor de groenteman was het geen probleem. Hij vroeg me zelfs of hij de winterpeen bij de uien mocht doen. Deze had ik apart gehouden omdat ik niet genoeg netjes had. De groenteman, waar ik kom, moet alles eerst apart wegen, en dan is het handig als je verschillende soorten in aparte netjes hebt.”
Inspiratie?

Voordat Karina moeder werd wilde ze graag gebruik gaan maken van wasbare luiers. “Het bespaart het milieu aanzienlijk, worden kinderen er sneller zindelijker van en is ook nog eens goed voor je portemonnee. Een wasbare luier kost ongeveer € 17,- en je kan er van 0 tot 3 jaar ongeveer mee doen.  Helaas heb ik in de praktijk moeten concluderen dat het niet het gemakkelijkste doel is om te behalen. Als je een dagje weg gaat loop je de hele dag met een vieze luier in je tas en daarbij komt het dat mijn zoon dunne beentjes heeft, waarbij alles er langs loopt. Ik hoop dat iemand voor mij een goede tip heeft."

Laat jouw tips horen onderaan dit bericht.

"BE WISE, BUT MORE IMPORTANT, BE HAPPY!"
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten