woensdag 16 december 2015

WAT BETEKENT ECOLOGISCH?


ER ZIJN EEN HOOP TERMEN DIE WORDEN GEBRUIKT OM DE NATUURLIJKE OORSPRONG, BEWERKING OF SAMENSTELLING VAN EEN PRODUCT AAN TE GEVEN. MAAR WAT HOUDT HET PRECIES IN?
Biologisch

Biologisch betekent vrij vertaald, volgens de natuur tot stand gekomen.
Voor jou betekent het dat de biologisch producten die jij koopt zijn verkregen door middel van biologische teelt, zonder het  gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen of kunstmatige toevoegingen, zoals kunstmest. Vaak zijn ingrediënten in een natuurlijk product uit biologische teelt. Voorbeelden van biologisch geteelde ingrediënten zijn: plantaardige oliën & boters, kruiden, bloemen, of extracten hiervan, zoals etherische olie & bloesemwater.

Natuurlijk

Natuurlijk betekent door de natuur gevormd.
Voor deze producten zijn er geen kunstmatige- en chemische middelen gebruikt, de ingrediënten worden zo min mogelijk bewerkt, er wordt geen gentechnologie toegepast, de dieren worden met respect behandeld & er worden tijdens het verwerkingsproces geen kunstmatige kleur-geur- en smaakstoffen toegevoegd. Vaak worden er in natuurlijke producten biologische ingrediënten gebruikt.

Ecologisch

Wordt vaak toegepast en gebruikt om de productiewijze en oorsprong van een product aan te geven. Ecologisch is afgeleid van ecologie.
Ecologie betekent de wetenschap die de samenwerking tussen planten, dieren en hun milieu bestudeert. Voor jou betekent het dat de producten die ecologisch zijn verkregen met respect voor alles op en in de wereld met zo mijn mogelijk impact voor het natuurlijk evenwicht, het milieu. Vaak zijn dit producten die verkocht worden onder de volgende noemers:
 Biologisch
 Ecologisch of ecologisch verantwoord
 Organisch of organic
 Natuurlijk of puur
 Dierproefvrij

Organic of Organisch

Organisch betekent stoffen die uit levende wezens zijn samengesteld of uit iets levends zijn voortgekomen.
Organische of organic zijn producten die een natuurlijke oorsprong of samenstelling hebben, op een natuurlijke wijze of met behulp van natuurlijke grondstoffen tot stand zijn gekomen. Ook worden biologische en natuurlijke producten wel aangeduid als organisch.

Duurzaam

Duurzaam betekent met een lange levensduuur.
Deze producten worden geproduceerd met grondstoffen en materialen welke een heel lange levensduur hebben. Deze worden ontwikkeld en geproduceerd met het oog op de behoefte van de generatie nu en de generaties in de toekomst.


Fair Trade

De Fair-Trade organisatie is een stichting welke als doelstelling heeft: het bevorderen van de positie van producenten in ontwikkelingslanden. Dit doet men door het drijven van eerlijke handel en hulp & assistentie te bieden bij diverse onderdelen van het ondernemen.
Voor jou betekent dat de Fair-Trade producten die je koopt op een eerlijke handelsbasis zijn ingekocht en dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor haar/zijn handelswaar.

Recycle

Recycling betekent het hergebruik van eerder gebruikt materiaal als grondstof voor een nieuw te produceren {gebruiks} voorwerp.
Voor jou betekent dat een gerecycled product een duurzame investering is, omdat de levensduur van voorwerpen wordt verlengt door het recyclingproces. Vaak is een recycle product gemaakt van moeilijk afbreekbare grondstoffen, welke doorgaans als afval zouden worden bestempeld. Denk hierbij aan rubber & plastic, maar deze kunnen goed hergebruikt worden. Ook worden natuurlijke materialen gebruikt voor recycling, zoals hout & karton.

Upcycle

Upcycling betekent het hergebruik van eerder gebruikt product als basis voor een nieuw te ontwerpen product. Het verschil tussen recycle en upcycle is dat bij recycle het voorwerp wordt terug gebracht tot een grondstof. Bij upcyclen geef je het voorwerp een andere functie met behulp van andere voorwerpen of grondstoffen.

Vegan of Veganistisch

Vegan houdt in dat een persoon, welke een vegan of veganistische lifestyle onderhoud, geen dierlijke producten consumeert en gebruikt in zijn/haar dagelijks leven. Wol en leer worden dus niet gebruikt.

Vegetarisch

Vegetarisch houdt in dat een persoon, welke een vegetarische lifestyle onderhoud, geen vlees en/of vis eet. Je kan op verschillende manieren vegetarisch zijn. De lacto-ovo vegetarisch is de meest voorkomende vorm, deze personen eten geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten. Een total vegetariër consumeert helemaal geen dierlijke producten.

Flexiariër


Flexiariër houdt in dat een persoon een lifestyle onderhoud waarin vlees niet helemaal weert uit zijn/haar dieet, maar beperkt vlees consumeert, bij voorkeur biologisch.

Plantaardig


Plantaardig betekent dat de herkomst van een product en haar ingrediënten van een plant, kruid, bloem, fruit,  of groenten afkomstig is.

Raw


Raw kom je tegenwoordig steeds vaker tegen in de voedselindustrie. Raw food betekent dat een product of ingrediënt, vaak rauw maar nooit hoger dan 37 graden wordt verwarmd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten