donderdag 2 juni 2016

Bewust bij... Jesse Krol

Jesse Krol 32 jaar Tiel Medewerker bij Elisabeth Weeshuis Museum partner en vader

Bewust Leven
Deze keer ben ik bewust bij Jesse Krol. Toen ik hem vroeg of ik bij hem langs mocht komen zei hij gelijk dat hij niet zo bewust leefde, maar dat ik toch welkom was, ;o). We gaan op onderzoek uit!


Vegetariër
Sinds Jesse zeven jaar geleden zijn vriendin tegen kwam, is hij vegetariër. “Ik vind het helemaal niet nodig om vlees te eten, er zijn zo veel goede alternatieven tegenwoordig.” Een stelling waar ik het roerend mee eens ben en ik ben benieuwd of Jesse ‘last’ ondervindt van het vegetariër zijn. “Nee, ik eet veel groente, noten en zuivelproducten en voel mij goed, ook zonder extra voedingssupplementen. Mijn omgeving reageert er nauwelijks op, zeker niet negatief. Maar ik loop er ook niet te koop mee, ik vind dat het een persoonlijke keuze is die iedereen zelf moet maken.” Mijn interesse om hier naar te vragen ligt bij het feit dat ik vaak personen tegen kom die, als ze er achter komen dat ik geen vlees eet, mij vragen:  “Je gaat mij toch niet over halen om ook geen vlees te eten, toch?” Blijkbaar kom ik andere mensen tegen! ;o).

“Af en toe eten we wel vis, maar we letten dan wel op dat deze duurzaam gevangen is. Mocht ik toch ooit vlees moeten gaan eten, dan zou ik toch voor ‘wild’ kiezen: Het idee dat een dier vrij heeft kunnen leven spreekt me wel aan: het is dan deels de natuurlijke selectie die ervoor zorgt dat het dier omkomt.”


Degelijke oude dingen
“We wonen in een jaren 20 woning en hebben geprobeerd het huis ook met meubels uit die tijd in te richten. Je ziet aan de kasten dat ze nog echt ambachtelijk en met oog voor detail gemaakt zijn. Daarnaast vind ik het fijn dat het uniek is, van deze kast is er waarschijnlijk maar één.
De bank hebben we wel nieuw moeten aanschaffen aangezien die in de jaren 20 nog nauwelijks voorkwamen en dat toch wel erg fijn is. We hebben wel gekozen voor een retro uitstraling.”


Hergebruik
“Hergebruiken zijn we de laatste jaren een beetje vergeten. In het Elisabeth Weeshuis Museum, waar ik werk, hebben we vorig jaar een tentoonstelling gemaakt over inventiviteit en hergebruik in de Tweede Wereldoorlog. Mensen maakte toen van kleding van parachutes en je kon vlak na de oorlog zelfs bij de Hema vergieten en pispotten kopen die gemaakt waren van oude Duitse soldatenhelmen. Alles kreeg een tweede leven en niets werd weggegooid. Ze moesten wel vindingrijk zijn in die tijd, er was gewoonweg niets anders.

Bij het bouwen van de tentoonstelling gebruikten we ook zo veel mogelijk oude materialen, wat ik thuis ook probeer te doen. Van planken uit een slooppand, die we als achterwand gebruikten, heb ik achteraf weer een schutting gebouwd in mijn tuin.
Ook ben ik bezig om mijn terras te bestraten met oude ijsselsteentjes, die vaak eeuwenoud zijn. De stenen zijn in de handel erg duur, dus struin ik regelmatig Marktplaats af en vind dan zo nu en dan een kleine partij voor een laag bedrag of zelfs gratis. Het duurt op deze manier misschien iets langer, maar ik heb de tijd.”
Wasnoten

Als tip kreeg ik nog mee om wasnoten te gebruiken. Wasnoten? Ja, noten die je in de wasmachine doet om je kleren mee te wassen. Ik had er nog niet van gehoord.
De noten komen uit India en bevatten de stof Saponine, welke een sterke waskracht heeft. De noten zijn dus natuurlijk en tasten je machine en je kleding niet aan.
Je kunt de noten 2-3 wasbeurten gebruiken en daarna kunnen ze in de groene container.

Wil jij ook wasnoten proberen? Laat het mij weten dan kan ik ze in de webshop opnemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten